Odpowiednie przechowywanie.
Właściwe przechowywanie warzyw i owoców przyczynia się utrzymania ich w ogólnej dobrej kondycji, a także zachowania jak największej ilości cennych witamin. Podstawowym błędem, jaki jest popełniany przy przechowywaniu warzyw i owoców to trzymanie ich wszystkich razem w jednym pojemniku bądź szufladzie. Zacząć należy od podstaw, czyli od nabycia wiedzy, w jakich warunkach poszczególne rośliny czują się najlepiej oraz zakupu plastikowych pojemników, które umożliwią nam skuteczną segregację oraz przyczynia się do utrzymania świeżości produktów.
Na początek owoce.
Podtrzymanie jakości produktów, które ciągle będą się nadawały do spożycia będzie zależeć od wprowadzenia w życie kilku prostych zasad tyczących się przechowywania owoców w domu. Dla złapania całościowego obrazu dokonamy podziału owoców na poszczególne grupy. I tak po kolei, owoce egzotyczne, czyli awokado, mango, ananasy czy banany należy przetrzymywać w ciepłych, a zarazem suchych miejscach. Tych owoców nie chowa się do lodówki. Najlepiej im będzie w wiklinowym, przewiewnym koszu lub tacy. W przypadku owoców cytrusowych mamy pełna dowolność. Dobrze się będą one czuły tak w lodówce, jak i poza nią. Na rynku dostępne są specjalne pojemniki przeznaczone do przechowywania owoców cytrusowych.
Inną grupę stanowią owoce, o których mówimy potocznie, że są delikatne. Mowa tutaj
o truskawkach, malinach czy choćby jagodach. Ich miejsce jest w lodówce. Nie umieszczajmy ich ponadto w żadnych pojemnikach hermetycznie zamkniętych. Dostęp powietrza bowiem gwarantuje im świeżość. Istotną rzeczą jest brak obierania ich z szypułek. Czynność tę powinno się wykonywać dopiero przez samym spożyciem.
A co z warzywami?
Olbrzymi wybór warzyw sprawia, że wiele z nich należy w różnie przechowywać w warunkach domowych. Należy o tym pamiętać już w momencie rozpakowywania zakupów po powrocie do domu.
Takie warzywa jak marchew czy włoszczyzna raczej nie są zbyt długo przetrzymywane, a spożywane na bieżąco. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że nawet przez ten krótki czas powinny być składowane w temperaturze około 10 st. Celsjusza. W starych gospodarstwach domowych, gdzie budynki były zazwyczaj podpiwniczone właśnie tam przetrzymywano marchew i włoszczyznę. Chodzi o to, że warunki tam panujące były optymalne, czyli panował chłód oraz zaciemnienie.
Podobnie sprawa przedstawia się, jeśli chodzi o ziemniaki. One także lubią ciemne i suche miejsca. Dostęp światła powoduje wcześniejsze kiełkowanie i wypuszczanie pędów przez warzywa. Nie należy takich ziemniaków spożywać, ponieważ w pędach mieści się duża ilość szkodliwych substancji. Z cebula jest nieco inaczej. Mianowicie dobrze jej w chłodnym miejscu, aczkolwiek nie aż tak chłodnym jak lodówka. Najlepsze właściwości zachowuje najdłużej w torbie do przechowywania cebuli, w ciemnym i chłodnym miejscu. Jak sami widzimy sposoby przechowywania warzyw i owoców są różne. Najważniejsze jednak wydają się warunki, jakie im stworzymy.