Kieruj się ergonomią, projektując kuchnię

Kieruj się ergonomią, projektując kuchnię

Istotna jest ergonomia pomieszczenia.

Wielu z nas popełnia podstawowy błąd dotyczący zaprojektowania kuchni. Dzieje się tak, ponieważ priorytetem dla wielu osób jest szałowy wygląd zabudowy, czy dobór awangardowych sprzętów AGD. W rzeczywistości, jednak ważniejsza dla naszego samopoczucia i poziomu zadowolenia z biegiem czasu będzie ergonomia tego jakże ważnego pomieszczenia. Rodzaj frontów z upływem czasu jaki by nie był nacieszy nasze oczy i już nie będzie robił na nas wrażenia. Natomiast swoboda, łatwy dostęp do różnego rodzaju rzeczy będzie nas zadowalał latami. Ogólna zasada jest taka, aby wszystkie sprzęty AGD, przy zachowaniu wymaganych odległości były położone w miarę możliwości blisko siebie. Szafki winny być wyposażone w mechanizmy pozwalające na łatwy i bezproblemowy dostęp. Na uboczu powinien znajdować stół, aczkolwiek w takiej odległości, aby przeniesienie na niego przygotowanych dań też nie było problemem.

Gotując lubię mieć wszystko pod ręką.

Ważne jest to, co zostało już wspomniane wcześniej. Układ szafek, półek, na których mamy np. przyprawy powinien być skoncentrowany w okolicy płyty indukcyjnej. Chodzi o to, aby nie biegać po kuchni co chwila w inny „kąt” w poszukiwaniu, choćby przypraw. Do tego optymalnym układem jest zachowanie niewielkich odległości pomiędzy kuchenką, lodówką czy zlewem.

Spiżarnia? A po co? Zastanów się dwa razy!

Bardzo często, idąc na zakupy ograniczmy się na myśl, że większej ilości produktów nie będziemy mieli, gdzie przechowywać. Kolejna sprawa przyrządzanie weków. Niejednokrotnie marzyło nam się o własnych konfiturach, ogórkach kiszonych etc. Blokada, jednak powstawał wówczas, kiedy docierało do nas, że nie mamy na to wszystko miejsca! Problem odchodzi wraz z decyzją o wygospodarowaniu pomieszczenia z przeznaczeniem na spiżarnie. Wbrew pozorom nie chodzi tutaj o jakąś dużą przestrzeń. Posiadanie spiżarni poza dodatkowym miejscem do przechowywania przyczyni się do utrzymania ładu w naszej kuchni.

Jeśli metraż pozwoli wstawmy stół.

Posiadanie stołu w kuchni sprawi, że nie będziemy musieli biegać z często gorącymi posiłkami po całym domu. Ponadto wszystkie zapachy wydzielające się z naszych potraw pozostaną w jednym pomieszczeniu. W przypadku małej kuchni fajnym rozwiązaniem jest przytwierdzenie do ściany składanego blatu. Dzięki takiemu rozwiązaniu w naszych salon uzyskamy dodatkową przestrzeń.

Dobór zlewu też jest istotne.

Jeżeli możemy sobie na to pozwolić decydujmy się na zakup zlewu o jak największych gabarytach. Sugestia jest taka, aby kupować zlew jednokomorowy o dużej pojemności niż dwukomorowy tak naprawdę nijaki. Głęboki, pojemny zlew jednokomorowy nie będzie nas zmuszał, aby brać się za zmywanie np. już po zakończeniu pierwszego dania. Na spokojnie będziemy mogli zestawić brudne talerze do takiego zlewu, przy czym nie będą one widoczne. Umożliwi nam to bezstresową konsumpcję całego obiadu bez tracenia kontaktu np. z naszymi gośćmi.

Ogólnie rzecz, biorąc dobra kuchnia to ergonomiczna kuchnia. Dlatego też warto wszystko dobrze przemyśleć i zaplanować. Przy odrobinie wyobraźni jesteśmy w stanie stworzyć kuchnię, w której przez kolejne długie lata będzie się dobrze czuli.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium