Jakie są wady i zalety blatu z konglomeratu?
Jakie są wady i zalety blatu z konglomeratu?

Blat kuchenny z konglomeratu cieszy się ogromnym powodzeniem. Ten materiał wyróżnia się niezwykłą wytrzymałością. Konglomerat może być granitowy, kwarcowy lub marmurowy. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że materiały te, wytwarza się w podobny sposób oraz w takich samych proporcjach. Jedyną różnicą jest wielkość ziaren marmuru, które są wykorzystywane przy procesie produkcji.

Do produkcji konglomeratu wykorzystuje się nieco większe ziarna. Ma to wpływ, przede wszystkim na końcowy efekt wizualny. Można kupić go, w różnej kolorystyce, dostosowując do kolorystyki pozostałych mebli kuchennych. Blat z konglomeratu nadaje estetycznego wyglądu w kuchni i stanowi unikalny design.

Blat z konglomeratu - co to?

Warto wiedzieć, że konglomeratem nazywamy materiał, powstały z mielonego kamienia, granitu lub marmuru. Następnie łączony jest za pomocą żywicy poliestrowej. Chcąc uzyskać dany kolor, wystarczy dodać do niego pigmentu. Blaty konglomeratu mogą być matowe lub z połyskiem. Grubość jego może sięgać 20 cm. W blacie z konglomeratu świetnie wygląda zlewozmywak wpuszczany. Stanowi to jednolitą, gładką płytę z miejscem, na suszenie umytych naczyń. Tego typu blat jest odporny na zarysowania, środki chemiczne oraz wysokie temperatury. Efekt takiego blatu jest imponujący, kiedy połączymy go z drobinkami brokatu.

Blat ten może posłużyć przez wiele lat, a nawet przy wymianie mebli. Oprócz naturalnego konglomeratu można spotkać znacznie tańszy, sztuczny. Sztucznym konglomeratem wykańcza się wnętrza. To również sprawia, że różne rodzaje konglomeratu mają rozmaite zastosowanie. Jednak nic nie jest w stanie zastąpić konglomeratu naturalnego.

Konglomerat we wystroju wnętrz

Można spotkać go, na stopniach schodowych, parapetach, jako okładzinę ścienną i podłogową. Do podstawowych zalet blatu z konglomeratu, należą: lekkość w porównaniu do blatów kamiennych, estetykę i brak spoin oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ważne jest, żeby blat z konglomeratu był dobrze zaimpregnowany. Wtedy praktycznie nie nasiąka wodą. Konglomerat do kuchni jest materiałem antybakteryjnym, co oznacza, że zapobiega rozwojowi groźnych mikroorganizmów. Zwiększa bezpieczeństwo przygotowywania posiłków. Ma sporą odporność na domowe kwasy, na przykład soki, a jego czyszczenie nie przysparza trudności. Z konglomeratu można zrobić blat zaokrąglony, falujący, w zależności od naszych potrzeb. Daje świetny efekt nawet w małej kuchni.

Blat z konglomeratu posiada też wady. Do nich zaliczamy: słaba odporność na promienie UV, niska odporność na gorące garnki, nie lubi drucianych szczotek, wybielacza acetonu, chloru, a także ma wysoką cenę. Pomimo swych wad, jest w dalszym ciągu świetnym, praktycznym rozwiązaniem dla mebli kuchennych.

Food photo created by freepik - www.freepik.com

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl